piątek, 9 stycznia 2015

Łamanie się paznokci.

            Często zastanawiamy się dlaczego łamią się nam paznokcie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie i podpowiedzieć jak temu zaradzić.
            Najczęstszą przyczyną łamania się wolnego brzegu płytki paznokciowej jest zła dieta pacjenta. Odpowiednie żywienie wpływa bezpośrednio na stan naszych paznokci. Dieta powinna być uzupełniona o witaminę A (mleko, jaja, ryby, marchewka, pomidor, papryka i wątróbka), oraz witaminy z grypy B:
                    B1: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe - groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, owoce i warzywa;
                    B2: występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs;
                    B3: chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby;
                    B5: wątróbka, otręby pszenne, ryby (np. śledzie, makrele, pstrągi), grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, Yerba mate;
                    B6: mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany.);
                    B12: wątróbka, jaja, ryby,mleko, przetwory mleczne, mięso wieprzowe i wędliny oraz drób i wędliny drobiowe.
            Oczywiście całą tą litanię pokarmów można zastąpić suplementami diety a w przypadku opisywanych paznokci również kremami przeznaczonymi do skórek i paznokci zawierającymi witaminy (H-Panthoten, Merz Spezial, Dragees, Natural Vit+Fem, itp.).
            Paznokcie mogą również rozdwajać się przez uszkodzenie silnymi środkami alkalicznymi stosowanymi w chemii gospodarstwa domowego( Uniwersalne intensywne środki czyszczące – wysoce skoncentrowane, intensywnie czyszczące środki do usuwania uporczywych zabrudzeń itp). Uszkodzeniom można zapobiec używając ochronnych rękawiczek (grube gumowe, cienkie: lateksowe, winylowe, nitrylowe). Niektóre z nas ich nie lubią, ale uwierzcie mi, że to kwestia przyzwyczajenia), dostępnych w drogeriach czy aptekach.
            Niestety przyczyną łamania się paznokci może być również niedoczynność tarczycy, oraz przewlekła niedoczynność nerek. W tych przypadkach występuje jeszcze szereg innych objawów potwierdzających taką diagnozę. W rolę wchodzi diagnostyka i leczenie farmakologiczne pod opieką lekarza specjalisty.
            Paznokieć może także ulec uszkodzeniu mechanicznemu przy nieostrożnym wycinaniu skórek lub piłowaniu w dwie strony nieodpowiednim pilniczkiem. Wówczas należy przy dużym i głębokim uszkodzeniu poczekać aż odroście zdrowa płytka. Można stosować odżywki do paznokci celem ich wzmocnienia.

            Przy łamliwości paznokci może również dochodzić do rozwarstwienia się płytki na 2 lub 3 równoległe blaszki z uwagi na warstwową budowę paznokcia.

Autor tekstu: Anna Hilarczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz